Röviden a család- és párterápiáról

 

A családterápiát, mint módszert az 1950-es években kezdték el alkalmazni az USA-ban, majd nyugat-európában is elterjedt. Magyarországon az 1970-es években kezdett el kibontakozni.

 

A módszer lényege, hogy a családot, mint rendszert, komplex egészként kezeli. A család és párterápiában a „beavatkozás”, egész rendszerre hat, segít az ott működő diszfunkcionális körök, berögzült sémák megváltoztatásában.

 

Természetesen csak akkor jöhet létre a változás, ha a tagok saját maguk készek a változtatásra, s nem csupán a másiktól várják ezt el.

 

A családot folyamatosan mozgásban lévő, élő rendszernek tekintjük, ahol a tagok együtt élése, együttműködése hat az egész család működésére. A családnak különböző fejlődési és életszakaszai vannak. Az addig használt együttélési módszerek már nem működnek: változni és változtatni kell. Azonban ez néha saját erőből nem sikerül.

Ebben segít a család és párterápia. Lehetőséget és teret biztosít arra, hogy a hozzánk forduló családok és párok védett közegben dolgozhassanak a számukra megfelelő változás elérésében.

 

A terápiás ülések száma a közösen hozott problémától, és a család / párok változtatási szándékától függ.

Az ülésekre előre egyeztetett időpontokban - általában kéthetente – kerül sor. Az ülések időtartama 1- 1,5 óra.

Mivel a család, a pár a legjobb szakértője a saját helyzetének, az elmozdulások általában otthon történnek. Ennek elősegítésére a pár, a család tagjainak alkalmanként házi feladatokat is adunk.